mw_nissadals_logo
MeOS för Nissadals Breddbudkavle

Av Per Hult, Bredaryds SOK

Bakgrund

MeOS är (för närvarande) det enda program som klarar av att samma SI-bricka används till flera lopp. Det är möjligt att det finns andra lösningar eller system som går att använda, men med MeOS kunde vi genomföra stafetten med bara en dator (samt en i reserv). Ifall man vill använda OLA behöver man fyra separata datorer med fyra separata databaser.
MeOS är också helt gratis.

Förberedelser

Ladda hem MeOS från hemsidan, http://www.melin.nu/meos/sv/
Skapa en ny tävling, ge den rätt namn, sätt nolltid en timme före tävlings start. Tryck spara.
Gå till flik banor. Importera banor från OCAD (bara att importera filen), eller skriv in dem själv (så enkelt att det är självförklarande)

Att använda Eventor för att importera anmälningar till breddbudkavlen är lite krångligt och kanske inte värt besväret. Men så här gjorde vi 2017:
Skapa tävlingen i MeOS enligt följande inställningar:
32 sträckor (8 löpare * 4 banor). Alla sträckor har typen Extra, starttyp tilldelad. Löpare är Str 1,2..8,1,2..8 osv. Str 1-8 har Bana 1, Str 9-16 Bana 2 osv
Bild på meos
Skapa en tävling i Eventor, stafett med 8 sträckor. Inga ytterligare inställningar behöver göras i Eventor
Ladda ner anmälningsfilen från Eventor (alltså xml-filen med alla anmälningar)
Öppna den i ett bra textredigeringsprogram.
Byta ut alla ställen där det står: <Leg>1</Leg>, <Leg>2</Leg> osv till
<Leg>1a</Leg>, <Leg>1b </Leg> osv
Alltså sök och ersätt <Leg>1</Leg> med <Leg>1a</Leg> osv 7 ggr till. <Leg>8</Leg> till <Leg>1h</Leg> är den sista.

MeOS vill alltså att sträckorna ska heta 1a, 1b osv men Eventor kallar dem 1,2,3. Det finns inget sätt att komma runt detta i dagsläget.

Nu kommer löparna på "Sträcka" 1-8 även kopieras till "Sträcka" 9-32.

MeOS kommer själv känna av vilken bana löparna har sprungit, man får dock vara vaksam för felstämplingar (är det för mycket "fel" kan MeOS inte koppla loppet till rätt bana) och "dubbelinläsningar"

Det finns inget inbyggt skydd i programmet mot att reglerna följs, dvs. att lagen bara är ute under två timmar och att ingen har fler än fyra löpare ute samtidigt får man sköta fysiskt med att bara ha fyra kartor och dra in målenheten när tävlingen är slut.

Under tävlingen

Lagändringar: Jobba bara i fliken ”Lag”. Det är bara att ändra namn och SI-nummer. Var noga med att stava rätt på namn.
Någon kommer in med oparad bricka? Gå in i menyn deltagare, sen hantera löparbrickor
Någon har stämplat fel? Gå till deltagare, välj personen. Välj rätt lopp (OBS!) för den bana personen sprungit. Skriv ut sträcktiderna för att analysera vad som blivit fel vid sidan om.
Var noga med att koppla felstämplingen till ”rätt” lopp! Dvs. har personen sprungit bana 1 och stämplat fel där är det inte helt säkert att MeOS registrerat det under bana 1. Det kan vara så att den har registerat det som personen har stämplat fel på bana 2 (stämplarna stämmer ju inte med någon bana så MeOS kan inte ha någon aning om vilken bana personen har sprungit.)

Ett problem vi fick var ifall en person stämplade ut två gånger dvs först stack ner brickan och sen tog upp den och stack ner den några sekunder senare. Detta kommer leda till fel, person sparas först på rätt bana, nästa gång kommer personen sparas på någon annan bana, fast då som felstämplat. Man måste då gå in och radera stämplingarna från den ”extra” banan, mycket vanskligt. Se till att ingen stämplar ut två gånger.

Resultatlista: Skriv ut under Listor-”Stafett sammanställning”. Spara ”Webb…” och lägg html-filen där du kan hitta den.
Vi använde ett excelmakro att göra en sammanställning. Jag kan inte garantera att det fungerar i alla lägen (framförallt inte ifall MeOS ändrar formatet på sina resultatlistor), men prova den gärna om ni vill.
Öppna ”Behandla_resultatlista_till_breddbudkavle_2017.xlsm” och välj ”skapa listor”. I rutan öppna resultatfil, välj html-filen som du har skapat tidigare i MeOS. Makrot gör resultatlistor för varje bana och totalt. Välj sen skriv ut för att skriva ut dem. Gör det med 20-30 minuters mellanrum förslagsvis.

Ladda hem excelmakrot: Behandla_resultatlista_till_breddbudkavle_2017.xlsm